Ako správne vybrať interiérové dvere?

Dnes, keď trh ponúka veľký farebný výber povrchových úprav interiérových dverí a podláh, zladiť interiér svojho bytu alebo domu už nie taký problém. Pri výbere dverí a podláh treba v prvom rade myslieť na rozmery a svetlosť interiéru. Tieto dva parametre môžeme ovplyvniť hlavne správnym výberom laminátovej alebo vinylovej podlahy. Vyberáme skôr bledšie odtiene podláh s priznanými špárami a užšími lamelami, ktoré priestor opticky zväčšia a sú veľmi praktické na údržbu.

Farby podlahy a dverí

Zladenie dverí a podlahy

Interiérové dvere by sa mali vyberať spoločné s podlahou. Vzorky farieb dverí a podláh by ste mali vidieť naživo a v primeranej veľkosti – odporúčame navštíviť maloobchodnú predajňu Interprodukt v Žiline.

Najjednoduchšie pravidlo je, že laminátová alebo vinylová podlaha by mala byť minimálne o jeden stupeň svetlejšia ako interiérové dvere. Keďže laminátové interiérové dvere a podlahy sú vyrobené z umelých materiálov, snažíme sa aby kresby dreva na oboch povrchoch boli veľmi podobne. V prípade, že to nie je možné, radíme vyberať neutrálne farby, napríklad v podobe dnes veľmi žiadaných bielych odtieňoch interiérových dverí.

Nadčasové farby

Veľmi neutrálna a nadčasovú farba dverí je aj dub natural alebo dub medový, ktorý vieme prispôsobiť k širokému výberu, moderných sivo-drevených odtieňoch laminátových a vinylových podláh.

Dub medový

Dub natural

Dvere dub natural

Pozor si treba dať na (v minulosti žiadaný) buk , ktorý sa používal ako neutrálny odtieň. Dnes dizajnéri odporúčajú sa tomuto odtieňu vyhnúť a naopak siahať po bielych a dubových odtieňoch.