Parametre kvality podlahy

V súčasnom období je ponuka podláh veľmi široká. Základné delenie podláh je podľa materiálu, z ktorého je vyrobená – drevo, laminát alebo vinyl. V tomto článku sa budeme venovať najrozšírenejšiemu druhu podláh a to je laminátová podlaha.

Základná doska podlahy

Na kvalitu podlahy pôsobí niekoľko parametrov. Prvým veľmi dôležitým a často podceňovaným je MDF doska, z ktorej je podlaha vyrobená. MDF materiál vzniká lisovaním drevných vlákien do dosiek, ktoré sú vyrábané chemicko-mechanickou cestou bez použitia lepidiel Na MDF dosku sa dá veľmi jednoducho tepelne pod vákuom nalepiť fólia a tak vytvoriť akýkoľvek dezén. Často, hlavne pri veľmi nízkych cenách laminátových podlahách je MDF materiál je odľahčený, doska nie je dostatočné hutná a tvrdá. Odporúčame používať len laminátové podlahy od renomovaných výrobcov napríklad: Krono original , Egger, Classen.

Hrúbka podlahy

Ďalším parametrom je hrúbky podlahy, najviac používané sú hrúbky 7, 8, 10 a 11 mm. Pri hrúbke podlahy treba brať do úvahy, či ideme v interiéri použiť podlahové kúrenie. Pri podlahovom kúrení vyberáme len podlahy s certifikátom a vhodnú podložku.

Záťaž a odolnosť podlahy

Najdôležitejším parametrom je trieda oderu, alebo záťaže. Odporúčame používať triedu záťaže AC4/32, čo je už komerčné zaťaženie a pri bytom použití Vám predĺži životnosť podlahy.

Estetika a vzhľad

Posledným parametrom pre výber laminátovej podlahy je šírka a dĺžka lamiel a použitie V špáry. Treba mať na zreteli, že úzke a štandardne dlhé lamely nám priestor opticky zväčšujú a naopak široké lamely (Kingsize, Large) nám priestor optický zmenšia a sú vhodné do rozmernejších interiérov. Veľmi žiadaná je V špára – priznaná špára po obvode jednotlivých lamiel (buď použitie 2V alebo 4V) , ktorá dodá podlahe veľmi prírodný charakter.

Ukažka – podlaha 2V špára

Ukažka – podlaha 4V špára

Podložka pod podlahu

Netreba zabúdať aj na vhodnú parozábranu a podložku pod podlahu. V minulosti sa často používali čo najhrubšie podložky. V súčasnosti je to práve naopak, používajú sa podložky 1,2- 2 mm hrubé s vysokou hustotou a tvrdosťou s integrovanou parozábranou napríklad Aluprotect 3 v 1 alebo Optima Thermo Aquastop 1,5 mm.

Aluprotect 3 v 1

Optima Thermo Aquastop 1,5 mm